Culturele Prijs

De Culturele Stichting kent in principe elke twee jaar de Culturele Prijs van de gemeente Brummen toe. De Werkgroep Culturele Prijs organiseert nominaties, voordracht en feestelijke uitreiking van de Culturele Prijs.

Het doel is om kandidaten die als individu of groep een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het culturele leven te eren of in het zonnetje te zetten. Aankomend talent kan voorgedragen worden ter aansporing voor een mooie culturele toekomst, maar ook een kunstenaar die - hoewel vanuit zijn of haar professie bezig - van groot belang is of was voor de gemeenschap.

Via de lokale media en de website van de Culturele Stichting vindt een oproep plaats. Aanmeldingen met redenen omkleed kunnen vervolgens worden ingediend bij de voorzitter van de werkgroep. De werkgroep zal vervolgens hieruit een gefundeerde keuze maken en voordracht doen bij de Gemeente. De prijs wordt uitgereikt door een lid van het het College van Burgemeester en Wethouders.

De werkgroep bestaat uit Marie-Thérèse Snelders (voorzitter Culturele Stichting), Marina Radius en Otto Koedijk.

Prijswinnaars van de afgelopen jaren:
Henk Klein, iniatiefnemer en voorzitter van de Stichting Muziek en Theater (MET) in Eerbeek (2020), Theo van Enckevort, organisator van muziekoptredens, de Brummense Popquiz en de Buitenbios (2018), Marina Radius, coördinator Kamermuziek en initiatiefnemer cursus Kunstgeschiedenis (2016), Muziekvereniging La Fraternité, 100 jaar (2013), Anneke van Sytzama, cultureel programmeur en organisator (2012), Werkgroep Quattro Stagioni Pop, podium voor jeugdig talent (2011), Mia van der Westen, docente, schrijfster, "cultureel activiste" en bestuurder (2009), Leen van Weelden, uitgever (2008), Jelle Amersfoort, jong klein-kunstenaar (2006), Marijke Ladage, beeldend kunstenaar (2005), Joop van Hierden, musicus, opleider, dirigent en bestuurder (2003), Auriol Schut, regisseur (2001), Henk Robben, historische foto’s en dia-presentaties (1999), Maria Vreven, volksdansen (1998), Muziekvereniging De Eendracht, 100 jaar (1997), en Matthijs de Vreugd, jeugdig pianist (1995).