Foto: Artist-freed

Jan Schurink is deze keer de schrijver in de rubriek over schrijvers in onze gemeente, die aan het woord komt.

Bron: Brummens Nieuws

Marita Klein probeert alle schrijvers in onze gemeente op te sporen en ze interviewen.

Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur

Jan Schurink heeft twee boeken geschreven over de geschiedenis van Empe. Voor het schrijven van “Tweehonderd jaar onderwijs in Empe” werd hij in 1998 gevraagd. Hij is, als bakkerszoon, geboren en getogen in Empe en kent bijna alle families.

Hij haalde zoveel verhalen op, dat hij in 2005, ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van de Oranjevereniging, al een deel van: “Een open gemeenschap aan de Oude IJssel” paraat had. Dit heeft hij aangevuld met nieuwe verhalen, waarvoor hij velen in Empe bezocht heeft.

“Als bakkerszoon bezorgden mijn broer en ik op zaterdag brood bij onze klanten. Zo ken ik bijna alle families hier. Ook mijn ouders leefden nog en veel verhalen, die ik vroeger al eens gehoord had, kon ik nu in perspectief plaatsen”.

Zijn werkzame leven bracht Jan Schurink door bij de Rabobank in Apeldoorn. Tien jaar van zijn leven heeft hij in Brummen gewoond, maar is sinds 1985 weer thuis in Empe. Daarna werd hij vrijwilliger bij het Archief in Zutphen en gids bij de Nijenbeek.

De familie Schurink woont al een aantal eeuwen in Empe en was sinds 1904 een bakkersfamilie van vader op zoon. Toen de eerste supermarkten open gingen, was het gedaan met de Empese middenstand en Jan en zijn broer besloten het bakkersbedrijf niet voort te zetten. “Vroeger waren hier onder andere drie bakkers, drie kruideniers, een groentezaak, twee fietsenmakers en een winkel in huishoudelijke artikelen. Het dorpsleven is in mijn leven flink veranderd. Vroeger hielp iedereen elkaar en had iedereen tijd voor elkaar. Op de boerderij van mijn oom was het altijd een gezellige boel, als wij hielpen met oogsten. Op de plek waar ik nu woon, gingen we vroeger vliegeren.”

“Bij het 200-jarig bestaan van de J.H. Isingsschool werd een grote reünie gehouden. Dick Dolman, de Kamervoorzitter, opende het feest. Zijn vader was jarenlang hier onderwijzer geweest. Het feest werd gehouden in de manage. Floralia had het hele dorp versierd. Op de school was een fototentoonstelling en oude schoolattributen. Ik kreeg van iedereen de beschikking over veel foto’s, die ik liet afdrukken. Een grote zoektocht naar wie op de klassenfoto’s wie was, werd met de hulp van velen uitgedokterd. Inmiddels kan ik, “Een open gemeenschap aan de Oude IJssel” aanvullen. Ik krijg nog steeds veel nieuwe verhalen te horen van mensen”.

Jan heeft veel interesse in het verleden. Zo heeft hij een houten schooltas uit ongeveer 1800, waarmee hij op bijgaande foto staat. De Nijenbeek is geconsolideerd: zo gerepareerd, dat je er weer veilig kunt rondlopen. Van juli t/m oktober is de Nijenbeek om het weekend, na aanmelding, te bezichtigen. Voor alle informatie: www.denijenbeek.nl.