Marguerite Tuijn heeft tal van boeken over kunst geschreven of daaraan meegewerkt.

Bron: Brummens Nieuws

Marguerite Tuijn is deze week de schrijver in de rubriek pennenlikkers over schrijvers in de gemeente Brummen, die aan het woord komen. Marita Klein probeert alle schrijvers in onze gemeente op te sporen en ze interviewen.

Marguerite Tuijn werkt als freelancer meestal in opdracht van een museum. Daarnaast werkt ze bij de Stichting Welzijn Brummen als cultuurcoach en is actief bij de Werkgroep Taalmarkt en betrokken bij de kleine Brummense uitgeverij de Geitenpers.

Veel publicaties

Marguerite Tuijn heeft haar studie kunstgeschiedenis afgesloten met een proefschrift over Theo van Doesburg. Dat was haar eerste boek dat ze schreef. Ze heeft in totaal zeventien publicaties geschreven of er aan meegewerkt. Meestal in opdracht van een museum, soms gevraagd door een uitgever. De musea waarvoor ze werkt zijn door het hele land verspreid: Schiedam, Zwolle, Gorssel, Rotterdam, Otterlo enz. Haar specialisatie is schilder- en beeldhouwkunst van 1880 tot 1950.

“Een boek over een kunstenaar samenstellen kost me zo’n anderhalf jaar. Eerst doe ik uitvoerig onderzoek en kijk welke werken van deze kunstenaar of kunstenares ik in beeld wil brengen. Als een museum opdrachtgever is, bepalen zij dat vaak samen met mij. Het accent van de boeken ligt op de kunst, maar soms ook op het leven van de kunstenaar. Als er nog kinderen leven, dan interview ik die. De tekst van het boek wordt meestal te lang en dan moet ik flink indikken. Het wordt daar vaak wel beter van.”

Ook aandacht voor onbekende schilders

“Soms zoek ik iets verder uit, waarvan ik al veel weet. Soms verdiep ik me in een heel nieuw terrein. Ik schrijf wel over bekende schilders, maar onbekende zijn vaak heel boeiend; hun verhaal geeft vaak een realistischer beeld. Kunst en geld lijken een grote tegenstelling. Veel schilderijen worden in de loop van de tijd pas veel geld waard, terwijl de schilders zelf heel arm waren. Er is nu ook belangstelling voor vrouwelijke schilders. In hun tijd werden die vaak wel gewaardeerd, maar zij raakten eerder in de vergetelheid.”

Een greep uit de boeken, waar Marguerite aan (mee)werkte: “Van Gogh tot Cremer”, “Anton Roosken voorbij Cobra”, “Tiepolo in Boymans” en “Kijk Jan Mankes” uitgegeven door Gelderboek uit Hall.

Cultuureducatie

“Bij de SWB organiseer ik met mijn collega, cultuureducatie onder schooltijd. Dat doen wij op de elf basisscholen inclusief de Lans. Daarbij regel ik dat diverse kunstenaars gastlessen geven in bijvoorbeeld Martekenen of boetseren.”