Basisschoolleerlingen bezochten theatervoorstellingen in theaterwagens in Eerbeek en Brummen.
Al jaren is de Pinkstermarkt traditie in Brummen. Dit is met de jaren uitgegroeid naar het Pinksterfestival en begint een keer in de twee jaar al op donderdag voor de basisschoolleerlingen uit de gemeente. Zij bezochten dit jaar theatervoorstellingen in vier theaterwagens die stonden opgesteld bij resp. het Tjark Rikscentrum in Eerbeek op donderdag en het Marktplein in Brummen op vrijdag. Alle leerlingen kregen een voorstelling op hun eigen niveau. De theaterwagens hebben een kleine tribune en een klein toneel met professioneel licht en geluid. Hoe mooi is het om in je eigen dorp naar een theatervoorstelling te kunnen gaan?
Wat was er allemaal te zien?
Marij Verhaevert, theatermaakster uit Brummen, schreef voor de kleuters de voorstelling ‘Bij mij in de straat’ geïnspireerd op het boek van Koos Meinderts ‘Bij ons in de straat’. 10 Buren met hun eigen gekke gewoontes passeerden de revue. De buurvrouw die iedereen afstofte en de buren die met kussens gooiden waren favorieten.
Theatermakers Pieter Schipmolder en Dees Verhoeven speelden ‘Doortje Doezel de goudvisheld’ voor de groepen 3 en 4. Je bent een held als je iemand helpt. In deze interactieve voorstelling gaat Doortje Doezel in haar kleine huis op zoek naar grote avonturen en ze blijkt zelf de held te zijn die de wereld leuker maakt.
De voorstelling ‘Dr. Proktors schetenpoeder’ werd door Marjo Dames gespeeld. Doktor Proktor is een uitvinder: hij heeft een schetenpoeder uitgevonden. Met een klein hapje schetenpoeder kun je hele harde knallen laten en ze stinken niet eens. Twee kinderen met hun eigen talenten spelen een hoofdrol in het verhaal. Een bewerking van het jeugdboek van Jo Nesbø.
Drumdrumdrum weet muzikale kwaliteit volledig te verweven met een feest voor kinderen. Roël Calister krijgt iedereen aan het dansen en zingen. Met zijn Caribische muziek brengt hij zon en energie en heeft een heerlijke interactie met het jonge publiek waarbij zijn plezier en humor ontwapenend zijn. Met deze muzikant wil je gewoon het feestje bouwen!
De Utrechtse liedjesschrijver en cabaretier Jasper Smit verzamelde inspiratie door mee te
draaien met de bovenbouw op verschillende basisscholen. Hij raakte met veel leerlingen in gesprek, en stelde open vragen zonder enig oordeel. Daardoor vertelden ze ongeremd wat hen bezighoudt, zowel grappig als verdrietig. Jasper Smit won ooit het Utrechts Cabaret Festival, stond in de finale van het Cameretten Festival, en werd twee keer genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor het beste
kinderlied.
Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Ben ik wel leuk genoeg? In de beeldende dansvoorstelling ‘Ik ben ik!’ van Dansstorm Oost worden vragen belicht die de (pre-)puberteit oproepen. Op grappige en herkenbare manier wordt er vorm gegeven aan het thema identiteit. De dans is energiek, krachtig, maar soms ook ingetogen en communiceert de gevoelens herkenbaar voor kinderen die zoeken naar hun identiteit.