Voor liefhebbers van kunst is er weer een cursus Kunst in Beeld in de bibliotheek van Brummen en Eerbeek.

In drie bijeenkomsten hoor je alle informatie over, dit keer, het thema Georges Seurat en het pointillisme. Iris Maalderink verzorgt deze cursussen in de vorm van interactieve lezingen in zowel Brummen als Eerbeek. 

Thema Georges Seurat en het pointillisme

Bijna iedereen kent het pointillisme, een manier van schilderen waarbij het hele schilderij is opgebouwd uit kleurstippen. Deze stijl wordt ook wel divisionisme of neo-impressionisme genoemd. Waarom is dat? Waarom begonnen enkele kunstenaars eind negentiende eeuw opeens met alleen maar stipjes te schilderen? Wie heeft het bedacht en waarom ontstond het juist op dat moment? Deze vragen zijn uitgangspunt voor de nieuwe cursus kunstgeschiedenis die in oktober start.

De Franse schilder Georges Seurat (1859-1891) bedacht deze “wetenschappelijke” manier van schilderen. Zijn schilderijen zullen dan ook centraal staan. Maar ook werken van andere kunstenaars zullen aan bod komen: Paul Signac, Camille Pissaro, Theo van Rysselberghe en Maximilien Luce. Zelfs Vincent van Gogh experimenteerde met de pointillistische techniek, maar zonder de wetmatigheid van Seurat over te nemen. Jan Toorop had zelfs twee keer een korte pointillistische periode in zijn carrière. Kortom deze stijl van schilderen heeft eind negentiende eeuw veel teweeg gebracht.

Wie is Iris Maalderink?

Iris Maalderink is kunsthistorica en zij geeft al ruim tien jaar cursussen kunstgeschiedenis. Ook geeft Iris rondleidingen in Museum MORE in Gorssel, in Kasteel Ruurlo en in het Kröller-Müller Museum De cursus Kunst in Beeld is opgezet voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. 

Praktische informatie

De cursussen zijn op de dinsdagavonden van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur in de Bibliotheek. Jouw aanmelding ontvangen wij graag via www.bijdebieb.nl. Klik op ‘Activiteiten’ en kies de cursus en locatie van jouw voorkeur. 

Data in Bibliotheek Brummen: 
17 oktober, 31 oktober en 14 november.

Data in Bibliotheek Eerbeek: 
24 oktober, 7 november en 21 november