Pjotr bij de Bhoele. Foto: Stefan van Nieuwenhoven

Eindelijk heeft Brummen een cultuurplan: ‘Krachtiger dan mooie beloftes of verkiezingsslogans’.

Interview in De Stentor, Luuk ten Kleij 22-05-24


De muziekvereniging, de bibliotheek, de sportclub of het Pinksterfestival afgelopen weekend: de gemeente Brummen kent een rijk cultureel leven. Maar nooit eerder had de gemeente op papier vastgelegd wat zij hiermee precies wil. Tot nu. „Je hebt eerst een visie nodig voor verbetering.”

 

Een mijlpaal, noemt Marie-Thérèse Snelders van de Culturele Stichting Gemeente Brummen de visie. „Dit is de allereerste keer dat de gemeente zo’n visie heeft. Eindelijk staat er iets op papier, en dan ook nog eens voor tien jaar.”

De visie kijkt tien jaar vooruit en moet ‘één grote paraplu’ zijn voor alle culturele activiteiten in de gemeente. Het sleutelwoord in de visie is verbinding, stelt wethouder Yasemin Cegerek (PvdA). „Cultuur is voor jong en oud van belang. Het zorgt voor ontmoetingen en speelt een rol in het terugdringen van eenzaamheid en het verbeteren van de gezondheid.”

„Ik vind het belangrijk dat kinderen kansen krijgen,” vervolgt ze. „Kinderen met talent moeten mee kunnen doen, maar dat moet toegankelijk en betaalbaar zijn. Alle kleuren van de regenboog tellen mee. Daar wil ik met deze visie aandacht aan besteden.”

Samenwerking en verbinding

Een van de culturele activiteiten in de gemeente is het Pinksterfestival, dat afgelopen weekend na jaren weer werd georganiseerd. Het zocht al de verbinding met andere partijen, zegt medeorganisator Jordi Jolink. „De handen ineenslaan zorgt voor daadkracht. We werkten samen met drie horecatenten die hun zaak sloten en zich puur op het festival richtten. En de festivalmunten konden ook gebruikt worden in de horeca. Dat is in ieders belang.”

Jolink, die terugkijkt op een geslaagd festival, vindt de cultuurvisie een goed idee voor de Brummense cultuursector. „Er zijn wel een aantal standaarddingen, maar het kan beter. Je hebt echter eerst een visie nodig voor verbetering.” Ook Snelders is het hiermee eens. „Zelfs als je niets op papier hebt, kun je cultuur een hoge prioriteit geven. Maar als je dat vastlegt, is dat veel krachtiger dan enkel mooie beloftes of verkiezingsslogans.”

In bochten wringen

„Veel verenigingen draaien enkel op vrijwilligers en moeten zich elk jaar in allerlei bochten wringen om hun begroting rond te krijgen. Daarnaast is een deel van onze inwoners niet op de hoogte van het aangeboden culturele aanbod; ze weten niet dat ze naar een mooie voorstelling of de bibliotheek kunnen gaan.”

Onvoldoende subsidie

Dat kan met de cultuurvisie veranderen, gelooft Snelders. Zij benadrukt echter dat de visie nog uitgevoerd moet worden. Hiervoor is financiële ondersteuning vereist. „Zodat datgene wat je wenst ook haalbaar en uitvoerbaar wordt. We ontvangen een vast subsidiebedrag dat we zo goed mogelijk verdelen, maar het is ontoereikend. Je bereikt slechts een klein deel. Wij willen dat er meer voor de jeugd wordt ondernomen.”

De gemeenteraad moet de cultuurvisie nog wel vaststellen. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende maand. Na de zomer wil de gemeente vervolgens bezig met de uitvoering van de visie, eind dit jaar moeten er dan concrete plannen liggen.