Gevarieerde livemuziek, een theaterdiner in combinatie met voorstellingen, een Kunstmarkt mét Korenspektakel en uiteraard de grote Pinkstermarkt. Dit staat bezoekers van het Pinksterfestival Brummen 2024 allemaal te wachten in het Pinksterweekend. 

Pinkstermarkt

Het belooft een fantastisch en vooral ook heel gezellig meerdaags festival te worden. Met als absolute hoogtepunt de inmiddels landelijk bekende Pinkstermarkt op tweede pinksterdag 20 mei in hartje Brummen. Tijdens deze grote markt, waar entertainment centraal staat, kunnen bezoekers langs de kramen van de meer dan 150 deelnemers struinen. 

Het geheel wordt omlijst met muziek en er zijn eettentjes en verschillende kinderactiviteiten. Bij voorgaande edities trok de Pinkstermarkt tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers. Dit evenement begint maandag 20 mei om 10.00 uur en gaat door tot 19.00 uur.

Pink(ster)pop

Het Pinksterfestival wordt op vrijdagavond 17 mei afgetrapt met Pink(ster)pop op het Marktplein. Die avond treden tussen 20.00 tot 00.30 uur de bands Down To Earth, La Ratte en TRADEMARK op. De entree is gratis.

Theaterdiner en voorstellingen

In een smaakvol ingerichte grote tent op het Marktplein genieten van een volledig verzorgd driegangendiner? Dit kan op zaterdag 18 mei tussen 17.00 en 19.30 uur. Drie Brummense horecaondernemers trakteren de maximaal 200 deelnemers op culinaire hoogstandjes tijdens het Theaterdiner. Deze naam is gekozen omdat aansluitend op het Plein Theater tussen 19.30 en 23.00 uur 8 kleinschalige voorstellingen van een half uur worden opgevoerd. Dat gebeurt in 4 prachtige theaterwagens. Per wagen is er plek voor 30 toeschouwers. Vooral lokaal talent krijgt de kans om zich in de kijker te spelen. De organisatie is in handen van de werkgroep TheaterLokaal.

Wolfram Reisiger en Rina Rispens vermaken het publiek tussen de voorstellingen door in de grote tent met verhalen en muziek. Kaarten voor het Theaterdiner en de verschillende voorstellingen zijn te koop bij Primera aan het Marktplein. De hele avond is de bar geopend en zijn er lekkere hapjes verkrijgbaar.

Kunstmarkt en Korenspektakel

Op eerste pinksterdag (zondag 19 mei) komen liefhebbers van kunst en koormuziek aan hun trekken tijdens het Pinksterfestival. Die middag is er tussen 12.00 en 17.00 een gezellige kunstmarkt in het centrum van Brummen waaraan meer dan 50 kunstenaars meedoen. Het gaat om kunst in de breedste zin van het woord, variërend van schilderkunst tot keramiek en sieraden. De organisatie heeft met name kunstenaars uitgenodigd die op een bijzondere wijze uiting geven aan wat er leeft in de streek tussen Veluwe en IJssel. 

In de muziektent op het Marktplein treden deze middag verschillende (vooral lokale) koren op. Na afloop van de Kunstmarkt en het Korenspektakel speelt de jazzband Ben Martin tot 19.00 uur.

Doorstart 

Eind 2023 leek het er even op dat Stichting Pinksterfestival Brummen niet meer zou blijven bestaan. Totdat een drietal ondernemers uit Brummen in samenspraak met twee oud-bestuursleden, net op tijd besloten om het festival nieuw leven in te blazen en een doorstart te maken. Het nieuwe stichtingsbestuur (Lorenzo Kleinreesink, Jesse Wilbrink, Jordi Jolink, Herman van Meerem en Rob Kersten) is een samenwerking aangegaan met drie lokale horecapartijen: Dorpslokaal Concordia Brummen, Grand Café Audreys en Restaurant Tante Blanche. Deze partijen trekken het gehele weekend samen op en de horecazaken zelf sluiten in dit weekend de deuren.

Vrijwilligers

In de Brummense gemeenschap leeft het aanstaande Pinksterfestival al enorm. De betrokkenheid van vrijwilligers is groot en samen met hen wil de Stichting Pinksterfestival Brummen er weer een groot succes van maken! Het Pinksterfestival Brummen 2024 vindt op vrijdag, zaterdag en zondag plaats op het Marktplein en maandag door het hele centrum. Er zijn 2 horecapleinen op de maandag: 1 op het Marktplein en 1 bij Concordia. Het volledige programma is te vinden op: www.pinksterfestivalbrummen.nl.