Marjolein Roelfzema is zeven jaar voorzitter geweest van de Culturele Stichting. Op 1 september 2018 heeft zij haar functie neergelegd en is Marie-Thérèse Snelders aangetreden als nieuwe voorzitter. Het Brummens/Eerbeeks Weekblad heeft beiden geïnterviewd naar aanleiding van de overdracht. Hieronder de tekst van dat artikel.

Wisseling van de wacht bij de Culturele Stichting

Door Daniël Titus

Zonder dat je er weet van hebt, zijn ze erbij betrokken. Of het nou een filmvoorstelling, een concert, een literaire lezing, kindervoorstelling of een muziekoptreden is. De Culturele Stichting van de gemeente Brummen is zoals Marie-Thérèse Snelders het mooi omschrijft, een comfortabele trein die op volle toeren rijdt zonder haperingen. “Daar stap ik na zeven jaar onder bezielende leiding van Marjolein Roelfzema als voorzitter met vertrouwen in. Waarom het zo goed loopt? Door onze gemotiveerde en actieve achterban en het feit dat de stichting behoorlijk bekend is in de regio.”

Goed cultureel klimaat

Dat de CS, een afkorting van de Culturele Stichting, enorm bekend is in een relatief kleine gemeente heeft alles te maken met de bedrijvigheid binnen Brummen. “We hebben een gemeentebestuur dat een goed cultureel klimaat heel belangrijk vindt. Daarnaast zijn er veel initiatieven van hoog niveau vanuit de samenleving. En bovendien hebben we een geweldig bestuur dat actief is en veel affiniteit heeft met toneel, muziek en literatuur”, legt Snelders uit. De CS is een goed georganiseerde organisatie die een goede relatie onderhoudt met de gemeente en stevig verankerd is in de Brummense samenleving.   

Hoe blikt Marjolein Roelfzema terug?

“Met een tevreden gevoel verlaat ik de Stichting. Het was heel interessant om dit werk voor de samenleving te doen. Ook de samenwerking met de collega’s en gemeente was prettig. Maar aan alles moeten een einde komen. Dus besloot ik na zeven jaar, in welke periode ik ongelooflijk veel leuke culturele activiteiten in de gemeente heb mogen meemaken een punt erachter te zetten”, weet Roelfzema te vertellen.

Een van de mooiste dingen waar ze een bijdrage aan heeft geleverd, zijn de vernieuwingen bij het Pinksterfestival. Sinds een aantal jaren behoort de TheaterEtappe en TheaterLokaal tot het vaste programma. Ook van het Brummens Dictee, georganiseerd door de Werkgroep Taalmarkt, kon ze als taalliefhebber van genieten. Verder heeft ze met plezier gewerkt aan de twee kunstbeelden in Eerbeek van de papiermakers en het vogeltje bij de Veerstoep in Brummen. “In zeven jaar tijd probeerden we het beleid ietsjes te moderniseren in de zin van duurzame subsidie. Deze beelden staan er als het goed is over honderd jaar nog. Het is toegankelijke cultuur waar we lang van kunnen genieten.”

Vooruitblik Marie-Thérèse Snelders

Zoals gezegd, is Marie-Thérèse Snelders haar opvolger. Vreemd voor haar is de stichting niet. Ze was al enige tijd actief in het algemeen bestuur. De organisatie heeft tot taak het culturele leven in de gemeente te stimuleren. Voor deze taak ontvangt de stichting jaarlijks subsidie van de gemeente. De stichting subsidieert daarvan onder andere concerten, voorstellingen, optredens en lezingen van soms landelijk bekende musici en schrijvers. “Dit was altijd al van heel hoog niveau. In de komende bestuursperiode zal ik ervoor waken dat dit niveau gehandhaafd blijft en dat nieuwe initiatieven voor het voetlicht komen.

De CS wil in 2020 bijzondere aandacht schenken aan het honderdste sterftejaar van de beroemde kunstschilder Jan Mankes. Hij woonde vanaf 1916 tot aan zijn dood in Eerbeek. Verder is het een uitdaging voor mij om zoveel mogelijk mensen uit Brummen en omgeving te stimuleren om een van de vele activiteiten te komen bezoeken en ervoor te zorgen dat ons tot nu toe gewaardeerde  programma telkens nieuwe toevoegingen gaat krijgen. Het is spannend, maar ik heb er veel zin in”, lacht de nieuwe voorzitter met vanzelfsprekend een grote liefde voor kunst en cultuur.