Marije Verbeeck nam op 14 juni afscheid en droeg het dorpsdichterschap over aan Chris Ros.

Ook, of juist in deze lastige tijden, is het belangrijk om te relativeren en genieten van de schoonheid van bijvoorbeeld de taal. Reden voor het voltallige college van burgemeester en wethouders om dinsdag 14 juni op gepaste wijze afscheid te nemen van de Brummense Marije Verbeeck. Zij was de afgelopen twee jaar de dorpsdichter in onze gemeente. Plaatsgenoot Chris Ros neemt de denkbeeldige dichterspen van haar over. Namens het college overhandigde cultuurwethouder Annika van Klinken haar een felicitatieboeket.

Chris Ros woont bijna 20 jaar in de gemeente Brummen en maakt als beroepsmatig beeldend kunstenaar en edelsmid werk in opdracht, maar ook vrij werk. Al meerdere jaren is zij ook actief als dichter. Zo bracht ze eigen werk uit in combinatie met tekeningen. Woorden borrelen bij haar spontaan omhoog en daarmee wil zij nu als dorpsdichter serieus aan de slag. Voorzitter van de Culturele Stichting Marie-Thérèse Snelders liet weten dat de driekoppige jury denkt met Ros een dorpsdichter gekozen te hebben die aansprekend, verrassend en eigenzinnig werk zal brengen.

Inspiratie

De dorpsdichter is een initiatief van het Brummense gemeentebestuur dat in 2016 van start is gegaan. De uitvoering ervan ligt bij de Culturele Stichting en de werkgroep Taalmarkt. De jury die de nieuwe dorpsdichter heeft gekozen bestaat dan ook uit een vertegenwoordiger van de Culturele Stichting, de werkgroep Taalmarkt en de afscheid nemende dorpsdichter. Namens het gemeentebestuur wenste burgemeester Van Hedel de nieuwe dorpsdichter veel inspiratie toe. “Maar dat komt vast goed”, liet hij zich ontvallen. Daarbij verwijzend naar het initiatief van Ros en Verbeeck om op 14 juni op zowel de weekmarkt in Brummen als in Eerbeek op verzoek van passanten spontaan zeer persoonlijke vierregelige gedichten te maken. Voor het voltallige college presenteerde Ros haar eerste gedicht in haar nieuwe functie. Lees hier het gedicht 'Het voelt vrij'.

 

Afscheid

Het college stond ook stil bij het afscheid van Marije Verbeeck. Zij heeft haar dorpsdichtersrol moeten vervullen in een buitengewoon lastige periode, namelijk ten tijden van de coronapandemie. “Prijzenswaardig dat je ondanks deze belemmering toch buitengewoon productief bent geweest. Je hebt 12 officiële gedichten als dorpsdichter gemaakt, naast 12 columns in een plaatselijk weekblad.” Een van de gedichten die in het oog springt is het ‘liedje voor allemaal’ dat Verbeeck schreef voor de werkgroep Respect. Een gedicht dat inmiddels op muziek is gezet en door verschillende koren uitgevoerd kan worden. Als dank voor haar inzet ontving Verbeeck toepasselijk een kroontjespen als afscheidscadeau.

 

Bron: website gemeente Brummen
Fotograaf: Peter Lous