In de Kruiskerk zijn de winnaars van de creativiteitswedstrijd ‘Respect’ bekend gemaakt.

Burgemeester Van Hedel reikte aan Ans van Breda voor haar schilderij ‘Respect begint in het klein’ een certificaat en een mooie cadeaubon uit. Voor de scholieren ging de 1e prijs naar groep 7 van De Triangel met hun collage over respect.

Succesvolle tentoonstelling

Ongeveer 150 mensen hebben de tentoonstelling bewonderd. De bezoekers waren allen, niet een uitgezonderd, enthousiast over de tentoonstelling. Een kleine greep uit het gastenboekje: “Ontroerend, actueel en indrukwekkend”, “Veelzijdig en verrassend. Ik hoop dat de kerk een inspiratie kan zijn voor meer respect en meer kunst.” “Respect het woord is klein, de inhoud groot, groots voor iedereen. Dank aan de kunstenaars groot en klein en aan de Kruiskerk.” Tijdens de tentoonstelling werd aan vrijwillige bijdragen en de verkoop van 2 kunstwerken € 655 opgehaald. Dit bedrag is bestemd voor de zustergemeente van de Kruiskerk in Oekraïne, het Inspiration Centre. Dit centrum biedt ondersteuning aan Gipsy families en kansarme jongeren. Ook op dit moment tijdens de oorlog blijft het centrum hulp bieden.

Het vervolg 

De aandacht voor respect houdt niet op bij deze tentoonstelling. Vorig jaar is in Brummen de Werkgroep Respect ontstaan, vanuit een initiatief van Rosanne van Herksen, toenmalig raadslid in de gemeente. De werkgroep vroeg dorpsdichter Marije Verbeeck een gedicht te schrijven over het onderwerp Respect. Dat heeft zij gedaan, de titel werd: ‘Liedje voor Allemaal’. Inmiddels is het gedicht op muziek gezet. Het is een prachtig vierstemmig muziekstuk voor koren geworden inclusief pianobegeleiding. Verbeeck en de werkgroep hebben mooie plannen voor deze compositie. Zij zien voor zich dat ze dit muziekstuk later in het jaar met meerdere koren uit de gemeente Brummen ten gehore kunnen brengen. Het lijkt ze prachtig om het met misschien wel tweehonderd mensen te kunnen zingen. De componist Bernard Hunnekink (zijn roots liggen in de gemeente Brummen) heeft aangeboden het muziekstuk ook voor de muziekverenigingen te bewerken. Dit aanbod wordt opengehouden.

Wat betreft de locatie denken de initiatiefnemers het eerst aan buitenlocaties zoals het Stuijvenburchplein in Eerbeek en het marktplein in Brummen. Wellicht ook nog aan andere plekken, waarbij zij in geval van slecht weer ook een binnenlocatie achter de hand houden. Op korte termijn worden alle koren individueel benaderd en uitgenodigd om mee te doen met dit initiatief. Ook gaan de initiatiefnemers contact zoeken met de orkesten uit de gemeente Brummen. Zij hopen op enthousiaste deelname van muziekminnend Brummen!