Het kunstwerk 'Labyrint' van de Amstelveense kunstenaar Johannes Schoonhoven siert momenteel voortuin van Mark van Rooij aan het Ydinkerf 16 in Eerbeek.

Vriendschap

De kunstenaar is een kleinzoon van de gelijknamige Zero-kunstenaar Jan Schoonhoven. Van Rooij is al sinds zijn kindertijd bevriend met Johannes Schoonhoven.
Van Rooij: “We kennen elkaar al vanaf dat we drie jaar oud waren. Het contact is enige tijd verloren gegaan, maar we hebben elkaar een jaar of zes geleden weer opgezocht.
En zo is de vriendschap weer opgebloeid. Ik heb ook echt veel werk van Johannes in huis. Dit kunstwerk in mijn voortuin blijft één jaar staan. Daarna verhuist het naar de Forwart Gallery in Antwerpen.”

Johannes Schoonhoven

Johannes Schoonhoven (Amsterdam, 24 december 1975) is een Nederlandse beeldend/abstract kunstenaar. Zijn reliëfs zijn gemaakt van papier-maché. Zijn werk is gebaseerd op lijnen, vierkanten, licht, schaduw en herhaling. Zo ook het werk in de tuin van Van Rooij. Het maakt deel uit van een project. Schoonhoven constateerde dat hij zelf weliswaar scheppend bezig was, maar niet alles in de hand had. De natuur speelt bij de vorming van zijn werken een rol. Bij het droogproces bijvoorbeeld gebeuren zaken die hij niet kan sturen. Hij besloot daarom de natuur een aantal kunstwerken ‘te geven’. Het eerste was een blauw reliëf dat hij aan de zee gaf. Het dobberde twaalf dagen rond, waarna het nog vrijwel intact aanspoelde op De Razende Bol op Texel. Later herhaalde hij het idee door een reliëf met ballonnen de lucht in te sturen vanuit een Franciscaner Brabants klooster waar vaker verblijft om tot rust te komen en inspiratie op te doen.

Kunstwerk 'Labyrint'

Na ‘zee’ en ‘lucht’ kwam ‘land’ in beeld met het vierkante reliëf in de tuin van Van Rooij dat ‘Labyrint’ is gedoopt. Het gaat ook hier om een vierkant reliëf van papier-maché. Het uiteindelijke uiterlijk van dit werk is onvoorspelbaar, omdat het een jaar lang volledig aan de natuur wordt prijsgegeven. Het kunstwerk kan vrij in de wind draaien en staat op een stalen buis te midden van zwartgeverfde stoeptegels, in een spiraalvorm met goudkleurige stenen. Volgens Van Rooij is het overigens minder kwetsbaar dan het gebruikte materiaal zou doen vermoeden. “Er zit gips en pigment door de papier-maché en een beschermende acryllak overheen. Dus het kan wel iets hebben.”

Livestream

Via een livestream op johannesschoonhoven.com kunnen belangstellenden volgen hoe het reliëf de vier seizoenen doorstaat. Wie de ruime collectie die van Rooij bezit van het werk van Schoonhoven zou willen bekijken: na afspraak kan dat. Mail daarvoor naar: .