“Een bijzondere editie in een bijzonder jaar”. Daarmee vatte mede-organisator Gert-Jan van Dijk voor de microfoon van presentator Patrick Maijer de tiende editie van de Brummense Popquiz kort samen. Dit jaar vond de quiz noodgedwongen online plaats. Een uitdaging voor de organisatie. Maar deze vernieuwingsslag kende wel een vertrouwde winnaar. Het team Vrijwillige Brandweer van Breda (nu gevormd door Jilling van Breda en Remco Brand) won voor de vijfde keer in successie de populaire quiz. Een gedeelte tweede plaats was er voor de teams van Wim en Elena en Team Hilarius.


Geen volle zaal in de Vroolijke Frans dit jaar op Derde Kerstdag. Hoewel er dit jaar extra apparatuur was aangevoerd om het programma dat door de organisatoren is samengesteld, bij iedereen in de huiskamer te krijgen. Van Dijk: “Gelet op de coronacrisis hebben we pas laat besloten dit jaar toch een quiz te organiseren. We vonden dat we deze tweede lustrumquiz niet voorbij konden laten gaan, zeker nu mensen behoefte hebben aan (thuis)vertier. We hebben er dus een soort van televisie-uitzending gemaakt, waarbij de quiz natuurlijk een belangrijke plek in neemt. “

Veel kijkers en deelnemers

De nieuwe opzet had tot gevolg dat iedereen in de gemeente Brummen vanuit huis mee kon doen met de quiz. Velen bekeken online of via RTV Veluwezoom de uitzending. En in totaal 174 deelnemers hadden zich ingeschreven. Op enkele teams na hebben zij allen de quiz ook succesvol weten af te ronden. “Omdat het via een speciale app ging, hebben we de opzet van de quiz aangepast. Het niveau van de vragen is iets eenvoudiger geworden, maar wel de gebruikelijke variatie,” vertelt Robert Kersten, die als de lokale Leo Blokhuis als sidekick van presentator Patrick Maier fungeerde. “Het mooie is dat we dit jaar veel bekende deelnemers als teams mochten begroeten in het deelnemersveld, maar zeker ook veel personen die dit jaar voor het eerst deelnemen. “De Vrijwillige Brandweer voerde al na de eerste ronde de ranglijst aan en hebben die niet meer uit handen gegeven. Maar Team Hilarius, winnaar van vorig jaar, is met een flinke opmars toch nog gedeeld tweede geëindigd. Dit samen met Oud-Brummenaar Wim Coenraadts en zijn dochter Elena”, laat Kersten weten.
Medeorganisator Karin Beuwer was tijdens de quizavond actief om de reacties over de quiz op de sociale media te peilen. “We hebben zowel tijdens de quiz als daarna veel complimenten gehad. Zowel over de quiz, als ook over de interviews, de livemuziek van 11 lokale bands en natuurlijk de 5 filmpjes die zijn gemaakt over het tienjarig bestaan van dit evenement”. Uiteraard waren er ook een aantal kritische en teleurgestelde reacties. “Die hadden allemaal te maken met de verbinding met de app en de stream. Vanuit de Vroolijke Frans hebben we ons best gedaan een sterk signaal uit te seinen, maar helaas kon niet iedereen vanwege de digitale verbindingen even succesvol deelnemen”. Wat volgens Beuwer helpt, mocht er ook volgend jaar een online versie komen van de quiz, is dat er dan glasvezel in het buitengebied ligt. “We verwachten dat dan meer mensen de quiz goed online kunnen volgen”.

Veel waardering

Ook Theo van Enckevort, vanaf het eerste jaar lid van de organiserende werkgroep, kijkt erg tevreden terug op de quiz. “Natuurlijk, iedereen wilt het liefst een quiz in gezellig volle zaal. Maar in nog geen
2 maanden tijd hebben we deze online versie weten te organiseren. Daar zijn we best trots op.” Van Enckevort nodigt iedereen uit om te laten weten wat men van deze avond heeft gevonden. Dit kan door een mailbericht te sturen naar . “Een groot compliment is er voor onze technische ondersteuners, die dit allemaal mede mogelijk hebben gemaakt: Sjaak Wösten (Fidato Arnhem), Yannick Hilger Mediaproducties en Jan Molema (SPL P.A. Service). Maar ook de Culturele Stichting in onze gemeente, die met een bijdrage ons heeft ondersteund,” aldus Van Enckevort. Om af te sluiten met een groot aantal andere belangrijke partners: Trolly Town Studio, huisfotograaf Gerrit Leemkuil, presentator Patrick Maijer, De Vroolijke Frans, RTV Veluwezoom, Kroese Arnhem/Nijmegen, Drukkerij Hilarius, Hedon Zwolle, Primera Bosman en Boekhandel Hendriks.

Uitslag

1. Team Vrijwillige Brandweer van Breda
2. Team Hilarius
     Wim & Elena
4. Bas Mijland
5. Imke Donatz
6. Krista de Blaauw
7. Dominique Lammerts
8. De bronstige bever
9. Gertie Sloetjes
10. Team Jezus Quiztus
11. Tamara
12. Julia Sloetjes
13. Spotify’s Chrissie Witteveen
14. Casper Zweekhorst
15. Good Riddance.


Foto's: Gerrit Leemkuil, huisfotograaf van Popquiz Brummen. Meer foto's zijn te vinden op zijn facebookpagina.