Begin jaren tachtig werd de Culturele Raad opgericht, die in 1992 opging in de Culturele Stichting Gemeente Brummen (CSGB). De stichting heeft als taak het culturele leven in de gemeente Brummen te stimuleren en bestaat uit zes werkgroepen. “Toen de stichting werd opgericht vroegen ze van iedere afdeling een afgezant om zitting te nemen in het bestuur”, zegt Hofs. “Ik was al penningmeester van zangvereniging Herleving en werd dat nu van de Werkgroep Kamermuziek, die daarvoor bekend was onder de naam Culturele Cocktails.”

Volgens programmeur Diederik Kuenen nam Hofs deze taak heel ruim op. Hij was aanspreekpunt, verzorgde de koffie voor de musici en het publiek en regelde de kaartverkoop en de reserveringen van podia. Als het nodig was zorgde hij er ook voor dat er een vleugel naar de locatie werd vervoerd en hij was altijd ruim voor aanvang aanwezig om de verwarming aan te zetten. Hij hield statistieken van bezoekersaantallen bij en kreeg zodoende een haarscherp inzicht in wat publiekstrekkers zouden zijn. De concerten van close harmony formatie Frommermann en van Marco Bakker in de Grote Kerk in Brummen waren met elk 450 bezoekers de hoogtepunten. Zelf heeft Hofs erg genoten van het concert van harpiste Lavinia Meijer. “En als ik dan in de Hallse kerk vanaf het koor naar beneden keek en al die mensen zag genieten dan dacht ik ja, daar doe je het allemaal voor.”

Hoe gedreven hij ook spreekt over Werkgroep Kamermuziek, zijn grote passie is toch het zingen bij Herleving. Dat doet hij samen met zijn vrouw Lien, die hij in 1966 tijdens een kooravond in Concordia leerde kennen. “We zingen klassiek, maar ook hedendaagse muziek en liedjes uit musicals. Les Misérables is mijn favoriet, daar zijn we ook wel zes of zeven keer naar toe geweest.” Of onze gemeente grote talenten heeft voortgebracht? “Nou, als ik er dan toch één moet noemen is het Suzan Lutke. Wat zij allemaal presteert met KIEMM vind ik geweldig.”

De inmiddels 74- jarige Hofs zou ook graag bij het toneel zijn gegaan, maar door het werken in ploegendienst was dat niet te combineren. Na de lagere school ging hij naar de Marten Orges Papiervakschool in Loenen. “Toen ik daarmee klaar was stonden er meerdere werkgevers op de stoep. Ik koos voor Coldenhove en ging er op mijn 15e aan de slag. Eerst 20 jaar als kwaliteitscontroleur, daarna als proces operator en dat bleef ik tot aan mijn VUT.” Hij was 20 jaar bedrijfshulpverlener, 25 jaar secretaris van de personeelsvereniging en speelde Sinterklaas. Voor de vele verdiensten voor de inwoners van de gemeente Brummen werd hij in 2012 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor de Werkgroep Kamermuziek is 2020 een verloren jaar. “We hadden een prachtig programma samengesteld maar moesten alles afzeggen zegt Kuenen. Ook de optredens komend voorjaar zullen waarschijnlijk niet doorgaan want spelen voor hoogstens 30 personen kan er financieel nooit uit.”

Desondanks werd er in Plein 5, in aanwezigheid van zijn vrouw op een feestelijke manier afscheid genomen van Dolf Hofs. Namens de gemeente werd hij toegesproken door wethouder Ingrid Timmer en kreeg hij de Canon van Brummen & Eerbeek cadeau. Er waren toespraken van CSGB voorzitter Marie-Thérèse Snelders, penningmeester Wessel van Soest en Diederik Kuenen. Er waren bloemen en het echtpaar kan namens de CSGB gaan genieten van een diner met hotelovernachting.