‘Kijk Jan Mankes’ is een rijk geïllustreerd boek over de beroemde kunstschilder en graficus uit Eerbeek, dat deze week is verschenen bij GelderBoek Uitgevers in Zutphen. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting 100 jaar Jan Mankes.

Zijn directe omgeving was voor Jan Mankes een belangrijke inspiratiebron: de natuur, het weidse landschap, zijn naasten, maar vooral dieren vormen het onderwerp van zijn schilderijen, tekeningen en prenten. Wie kent niet zijn ‘Jonge witte geit’? Of de prachtige uilen, valkjes, kraaien en lijsters? Zijn werk kent talloze liefhebbers en inspireert tot de dag van vandaag vele figuratieve kunstenaars, schrijvers en dichters.

Het hart van dit boek wordt gevormd door kleurrijke afbeeldingen van Mankes’ mooiste schilderijen. Veertien bekende schrijvers en kunstkenners schreven bij hun favoriete kunstwerk een verhaal of een persoonlijke impressie. Onder anderen Charlotte Caspers, Sjarel Ex, Hans Dorrestijn, Lydia Rood, Rob Møhlmann, Henk Helmantel en Bas Steman leverden een bijdrage. Daarnaast schreven Marguerite Tuijn en Gerd Renshof een uitgebreide inleiding over Jan Mankes tijdens zijn vruchtbare Eerbeekse periode en over zijn eigenzinnige schildertechniek.

‘Kijk Jan Mankes’ is niet alleen een kleurrijk kijk- en ontdekkingsboek voor liefhebbers die Mankes reeds een warm hart toedragen, maar ook voor iedereen die deze kunstenaar beter wil leren kennen.

‘Kijk Jan Mankes’ is een uitgave van GelderBoek Uitgevers. Prijs € 17,90 (ISBN 978 94 92588 04 3)

Ga voor meer informatie over Jan Mankes en het Jan Mankesjaar naar www.100jaarjanmankes.nl