Vandaag op een waterkoude dag in januari houdt het toeval mij thuis in Brummen. Voor een verwarmende soep moet wel een strooptocht naar de winkel ondernomen worden. Het goede voornemen is om onderweg én in de winkel actief op zoek te gaan naar levenstekenen. Een levensteken is elk ding, waarvan jij vindt dat het er een is. Het kan van alles zijn. Iedereen die vandaag onderweg gaat naar een winkel is bij deze uitgenodigd mee te zoeken.
Het begint al direct in de achtertuin. De pepermuntplant is de winter alweer uitgelopen en de tortelduif heeft ook al het voorjaar in de kop. Op straat nadert een hele berg winterkleren op een fiets en daar blijkt een lieve vriendin onder te zitten. De grijze lucht is, bij nader inzien, den opalen dag zoals Marsman ons dat leerde. Zijn er al vier.
Bij de karretjes vraagt een vrouw me haar te helpen haar boodschappen op haar scootmobiel te laden. Ze heeft een zeer goed humeur waar ze me van laat meegenieten. Behalve een krachtig levensteken is zij mijn heldin van de dag. Het kan niet op want bij de winkeldeur ontmoet ik een Brummense vriend van 95 jaar. Hij zegt: ‘Goed goan en hou de bienen d’ronder!’ Een beste wens.
In de winkel staan de schappen gevuld alsof het luilekkerland is. Alles wat de wereld kan bieden is er. Rijst, tomaten, ui, linzen, gember, kurkuma, knoflook, koriander en komijn. In één keer mijn soepie voor straks.
Zeven levenstekenen in amper tien minuten tijd. Iets hoopgevenders had ik zelf niet kunnen bedenken. Hieronder als toetje het gedicht van Marsman, vergezeld van een imitatio van uw dorpsdichter. Een imitatio valt gelukkig niet onder plagiaat. Er eentje maken is, net als zoeken naar levenstekenen, bijzonder goed voor het moreel.


VLAM

Schuimende morgen
en mijn vuren lach
drinkt uit ontzaggelijke schalen
van lucht en aarde
den opalen dag

Hendrik Marsman, Verzameld werk. Amsterdam, 1938.


SALDO

recept voor dahlsoep
en mijn Triodospas
vist uit ontzaggelijke
voorraad
van slijk der aarde
het juiste bedrag

 

© Marije Verbeeck, Brummens Nieuws 15 januari 2021