Brummen recyclet minutieus en met bravoure

Wil de gemeente Brummen met de annoncering van de milieu-inspanningen vooroplopen en in het gevlij komen bij het electoraat? Men pakt het immers niet op z’n janboerenfluitjes aan: ieder huishouden ontvangt een mini-emmer in mondriaankleuren voor plastic, metaal en drankpakken, of men nu in een twee-onder-een-kapwoning, semibungalow, eengezinswoning of in een quasiauthentiek chaletje bivakkeert. En dat alles ter wille van Moeder Natuur. Het langetermijneffect is onzeker. Een beetje brave hendrik houdt zich ongetwijfeld consciëntieus aan de protocollaire voorschriften, maar in een huishouden van Jan Steen blijft het ten enenmale een gênant zootje.

Wellicht zal ook de rooms-katholieke Sint-Andreaskerk ten prooi vallen aan hergebruik. Het Vaticaan verhoede dat, ook al ziet een gemêleerd gezelschap van agnosten, boeddhisten en Nederlands-hervormden nog een baaierd aan multifunctionele mogelijkheden voor dit gebouw. ‘Maar liever dat nog,’ verzuchtte een geëngageerde buurtbewoner tijdens een enquête, ‘dan dat een godverloochenende oud-projectontwikkelaar met ongebreidelde expansiedrift het godshuis verkwanselt ten dienste van de mammon! Daarom hebben we kortgeleden actiegevoerd!’

En de recycledrift reikt verder: naar verluidt wordt door de schuttersvereniging een deel van het verzekeringsgeld gerecycled omwille van een langverbeide brug, wordt het Stuijvenburchplein gereviseerd en gaan Eerbeekse grootindustriëlen en hun kompanen de CO2-emissie spectaculair reduceren door een ingenieus afvalwatersysteem.

Zelfs onkruid ontkomt niet aan de vigerende milieueisen: men zet quads in met detectieapparatuur opdat men niet zomaar in het wilde weg het onkruid tenietdoet.

In deze context is het niet verwonderlijk dat Brummen vierde is in de toptiennotering van gemeenten in de Stedendriehoek. Zo is het veelgeroemde coulisselandschap voor een x-aantal inwoners een mekka voor pseudofilosofische retraites bij vollemaan. Ook appreciëren de geprivilegieerde inwoners in groten getale de saamhorigheid die in deze gemeente welzeker stereotiep is.
Maar wees in dat verband gewaarschuwd: hoed u straks voor stiekeme buren die onder het mom van naoberschap malicieus en ongegeneerd hun gft-afval in uw minicontainer dumpen!

En beeldt u zich ten slotte niet in dat het Brummens Dictee aan deze hype meedoet. Helaas, nooit ofte nimmer zullen eerdere versies en gedachtegangen ten tweeden male worden gebruikt voor een caleidoscopisch mozaïek van oudbakken zinsneden.