Politieke hattrick in het Arcadië aan de IJssel

1.
Voordat in maart het electoraat zou spreken, besloot de flamboyante burgervader Niels Joosten met zijn aimabele eega af te reizen. De ganse goegemeente zwaaide hen uit. Zag de populaire burgemeester na jaren pais en vree de omineuze bui al aan de Brummense horizon hangen? Interim-burgemeester Alex van Hedel zou zolang in onze contreien de scepter zwaaien.

2.
(Even off the record: de volgende ietwat gechargeerde uitspraken zijn niet voor het conto van deze voorlezer!)

3.
Na de verkiezingen kon van plucheplakken geen sprake zijn. Twee ex-VVD’ers doken op uit de coulissen en ontpopten zich plots tot lokale coryfeeën. Zij speelden in op het Eerbeekse underdoggevoel en marginaliseerden de representanten van het vermeende Brummense establishment van gesjeesde artistiekelingen, querulanten op geitenwollen sokken, neoliberale duurzaamheidsfetisjisten en ander quasi-intellectueel schorriemorrie.

4.
Nee, Lokaal Belang zou in een monstercoalitie met de mastodonten PvdA en CDA en het als een feniks herrezen D66 een virtuoze bestuurlijke quatre-mains ten beste geven! Jongeren moesten voortaan relaxed op hun privéhangplek kunnen vermeien en het gemeenteloket in Eerbeek zou subiet worden heropend. Geschraagd door de middenstand zou het Stuyvenburchplein de allure krijgen die Eerbeek toekwam. Niet langer zou in Brummen worden opgesoupeerd wat in Eerbeek werd verdiend!

5.
Toch dreigde een demasqué: ook het nieuwe college bood vooralsnog geen oplossing voor de geurcontourenproblematiek die het Centrumplan Eerbeek in gijzeling hield. Zouden Mayr-Melnhof en consorten zich coöperatief opstellen?

6.
En de boer? Hij ploegde intussen spreekwoordelijk voort, behalve op Cortenoever, waar draglines en shovels uit naam van Rijkswaterstaat anderhalve eeuw agrarisch erfgoed verwoestten. ’t Halfvasten is inmiddels gesneefd en met rouwbetoon ten grave gedragen. Nog eenmaal schitterde deze embarcadère met leilinden en hoogstamboomgaard tijdens een Oerolachtige ode en vertwijfeld vroeg men zich af: ‘Waarom zijn wij zo defaitistisch geweest?’

7.
Het contrast kon niet schriller zijn met het feestgedruis rond het Bronkhorster Veer. Hotemetoten van alle gezindten vierden eendrachtig de herinrichting, die als sublimatie van het programma Beleef Brummen-Bronckhorst de regio een impuls moest geven. Brandweerkorpsen uit Veluwe en Achterhoek spoten een triomfboog over de rivier, als twee olifanten die dit verhaaltje eclatant uitblazen!